Opleidingssubsidies: Een overzicht van de mogelijkheden

Als werkgever wil je natuurlijk het beste uit je werknemers halen. Dit kan door te investeren in hun talent en potentieel, bijvoorbeeld door opleidingen te bieden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor opleidingssubsidies. In dit artikel geven we een overzicht van de opties.

Sectorfonds Opleiding en Ontwikkeling (O&O-fonds)

Een van de bekendste mogelijkheden voor opleidingssubsidies loopt via het sectorfonds Opleiding en Ontwikkeling (O&O-fonds). Dit fonds is bedoeld om werkgevers te stimuleren om te investeren in de kennis en vaardigheden van hun werknemers. De subsidies kunnen variëren per sector en per opleiding.

Het is daarom belangrijk om de onderzoeken van uw sector een eigen sectorfonds heeft en wat de mogelijkheden zijn. Vaak kun je alle informatie vinden op de website van het betreffende O&O-fonds.

Scholingsvoucher

Een andere mogelijkheid voor opleidingssubsidies is de scholingsvoucher van het UWV. Deze voucher is bedoeld voor werkzoekenden en werknemers om de kans op werk te vergroten door het volgen van een opleiding. De voucher kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het behalen van een MBO-diploma of het volgen van een branche-erkende opleiding.

De scholingsvoucher is maximaal 2.500 euro waard en kan ook gebruikt worden voor de kosten van het examen en lesmateriaal. Het aantal beschikbare vouchers kan per jaar verschillen, dus het is raadzaam om op tijd te zijn met de aanvraag.

Subsidieregeling praktijkleren

Een andere interessemogelijkheid is de subsidieregeling praktijkleren. Deze regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren om leerlingen en studenten te begeleiden tijdens hun stage of leerwerktraject. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ​​BBL-opleiding op MBO-niveau, waarbij de leerling tijdens zijn opleiding voornamelijk aan het werk is bij een werkgever.

De werkgever kan in aanmerking komen voor een subsidie ​​van maximaal 2.700 euro per gerealiseerde praktijkleerplaats. Het is soms wel belangrijk dat de aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het vinden van mogelijke kandidaten en het aanbieden van werkgever voldoende begeleiding.

Persoonlijk ontwikkelbudget

Sinds 2020 hebben werknemers recht op een persoonlijk ontwikkelbudget (POB) van maximaal 1.000 euro per jaar. Dit budget is bedoeld om werknemers te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen in hun huidige baan of om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Het budget kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het volgen van een cursus, training of opleiding.

Het POB is geldig voor werknemers tussen de 18 en 57 jaar, met een dienstverband van minimaal 12 uur per week. Het budget wordt beheerd door de werknemer zelf, dus het is belangrijk dat de werknemer goede keuzes maakt in hoe het budget wordt besteed.

Europese subsidies

Tot slot zijn er nog Europese verschillende subsidies die ingezetenen kunnen worden voor opleidingstrajecten. Zo is er bijvoorbeeld het Europees Sociaal Fonds (ESF) dat gericht is op het vergroten van de arbeidsmarktkansen van laagopgeleide en/of kwetsbare groepen in de samenleving. Het ESF kan onder andere worden gebruikt voor het opzetten van leerwerktrajecten en het upgraden van vaardigheden.

Conclusie

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden voor opleidingssubsidies. Het is dan ook belangrijk om als werkgever of werknemer goed te onderzoeken welke subsidies er beschikbaar zijn en welke het beste aansluiten bij de wensen en behoeften. Door te investeren in opleidingen kan je als werkgever het beste uit je werknemers halen en als werknemer kan je jezelf blijven ontwikkelen en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.