Websitebeveiliging: hoe voorkom je aanvallen en wat moet je weten?
Het internet biedt geweldige mogelijkheden, maar het kan ook een gevaarlijke plek zijn als het gaat om websitebeveiliging. Aanvallen op websites zijn helaas niet meer te vermijden en daarom is het noodzakelijk om de juiste maatregelen te nemen om je site te beschermen. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van websitebeveiliging en geven we je tips om jouw website tegen aanvallen te beschermen.
Waarom is websitebeveiliging belangrijk?
Websitebeveiliging is belangrijk omdat de integriteit van uw website en bedrijf beschermt. Als uw website kwetsbaar is voor aanvallen, kan dat leiden tot verschillende problemen. Ten eerste kan het vermoeden zijn voor je bedrijf omdat de aanval de betrouwbaarheid en reputatie van je website en bedrijf aantast. Tien tweede loop je risico op het stelen van gegevens. Als je website niet goed is beveiligd, kunnen gegevens van klanten van gebruikers worden gestolen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verliezen van klanten, boetes en/of juridische procedures.
Hoe vaak komen aanvallen op websites voor?
Aanvallen op websites komen vaker voor dan je denkt. Elk jaar worden talloze websites gehackt en geïnfecteerd met malware. Volgens het 2019 Global Security Report van cybersecurity-bedrijf Trustwave was het aantal hacks en datalekken in 2018 met 12% verdwenen ten gevolge van 2017. Het rapport rapporteerde dat 60% van de gehackte websites zich in de Verenigde Staten bevindt, maar Europa is ook een belangrijk resultaat met 20% van de gehackte sites. De meest waarschijnlijke aanvallen zijn cross-site scripting, SQL-injectie en distributed denial-of-service (DDoS) aanvallen.
Welke maatregelen kunnen je nemen om jouw website te beschermen?
Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om uw website te beschermen tegen aanvallen. Hier zijn enkele tips en instructies om je weg te helpen:
1. Installeer updates op tijd
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je website te beveiligen, zorgt ervoor dat je altijd de meest recente updates van jouw CMS (bijvoorbeeld WordPress) en andere software die je gebruikt installeert. Bij elke update worden vaak beveiligingslekken en kwetsbaarheden gedicht, wat blijkt hoe belangrijk het is om updates te installeren zodra ze beschikbaar zijn.
2. Gebruik sterke wachtwoorden
Een zwak wachtwoord is een van de belangrijkste redenen waarom websites worden gehackt. Het gebruik van een sterk wachtwoord is daarom van cruciaal belang. Gebruik een wachtwoord dat lang is, alfanumeriek en speciale tekens bevat.
3. Beveilig je website via SSL-certificaten
SSL (Secure Socket Layer) certificaten beveiligen websites met encryptie gegevens beveiligd worden en niet kunnen worden onderschept door derden. Een SSL certificaat is bijvoorbeeld belangrijk wanneer uw persoonsgegevens worden verwerkt tijdens een bestelling.
4. Voer back-ups uit
Regelmatig back-ups uitvoeren is op zich geen beveiligingsmaatregel, maar het kan je enorm helpen in het geval dat jouw website toch gehackt zou worden. Back-ups zorgen ervoor dat al uw gegevens veilig staan en dat u terug kunt vallen.
5. Zorg voor een firewall en malware scanner
Een firewall beveiligt uw website en server tegen ongeautoriseerde toegang. Het voorkomt dat hackers uw website kunnen inbreken en het verzenden van gedetailleerde gegevens en spam. Bovendien is het verstandig om uw website goed te scannen op malware.
Wat moet u doen als uw website gehackt is?
Ondanks dat alle maatregelen worden genomen om uw website te beveiligen, kan het toch gebeuren dat uw site wordt gehackt. Als dit gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je moet nemen als je vermoedt dat jouw website is gehackt:
1. Verander de wachtwoorden van jouw website
Als jouw site is gehackt, is de kans groot dat de hacker toegang heeft tot jouw CMS. Door de wachtwoorden te veranderen, voorkom je dat de hacker nog verder toegang heeft.
2. Haal individuele software onmiddellijk weg
Als je vermoedt dat een bepaalde software kwetsbaar is, verwijder deze dan zo snel mogelijk om de schade te vernietigen.
3. Laat een professionele jouw website nakijken
Als een hacker ooit toegang heeft gekregen tot uw site, is het moeilijk om te zien welke schade er is gericht. Laat daarom een professionele website uw website nakijken om ervoor te zorgen dat alles in orde is.
Conclusie
Websitebeveiliging is van cruciaal belang voor elk bedrijf. Door updates regelmatig uit te voeren, sterke wachtwoorden te gebruiken, firewalls en malwarescanners te installeren en periodiek back-ups uit te voeren, kan uw website worden beveiligd. Preventie is beter dan genezen. Als uw website is gehackt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de schade te vernietigen. Met een beetje voorzichtigheid, tijd en zekerheid kan uw site veilig worden bewaard voor uw klanten en bezoekers.