Drukkerijen: de verschillende soorten en hun specialisaties

Het is geen geheim dat het internet en digitale communicatie de afgelopen decennia enorm gegroeid zijn, maar dat betekent niet dat het drukwerk geen enkele rol meer speelt in onze maatschappij. Drukkerijen zijn er nog steeds in overvloed en produceren alles van paspoorten tot flyers tot boeken en tijdschriften. In deze tekst zullen we een beter inzicht bieden in wat drukkerijen doen, de verschillende soorten drukkerijen die er zijn en waarin ze gespecialiseerd zijn.

Wat drukkerijen doen?

Drukkerijen zijn bedrijven die zich richten op het produceren van fysiek materiaal dat zich ontwikkelt. Ze werken vaak met een breed scala aan materialen, waaronder papier, karton, vinyl en plastic. Het meest waarschijnlijke type drukwerk dat geproduceerd wordt is drukwerk voor bedrijven. Daarbij kan je denken aan visitekaartjes, flyers, brochures, folders en posters. Maar drukkerijen leveren ook persoonlijke items op, zoals uitnodigingen, trouwkaarten en verjaardagskaarten. Ook worden er veel tijdschriften, kranten en boeken gedrukt.

Drukkerijen zijn meesters in het creëren van gedrukte afdrukken. Ze werken samen met ontwerpers om ontwerpen te creëren die effectief zijn en er goed uitzien op papier. Zodra de ontwerpen zijn gemaakt, zullen de drukkers ze vertalen naar een fysieke afdruk die aan de specificaties van de klant voldoet. Ze zorgen ervoor dat het eindresultaat met oog voor detail wordt geproduceerd.

Soorten drukkers

Er zijn eigenlijk twee hoofdtypen drukkers: commerciële drukkers en digitale drukkers. Laten we ze allebei eens kort tegen het licht houden.

Commerciële drukkers

Commerciële drukkers zijn de meest traditionele vorm van drukkers. Ze maken gebruik van offset- of lithografische printers, die grote volumes kunnen aankunnen en een hoge kwaliteit printwerk leveren. De meest populaire producten van commerciële drukkers zijn brochures, catalogi, jaarverslagen, posters en tijdschriften. Deze drukkers hebben vaak grote drukpersen staan ​​en kunnen dus grote volumes drukken.

Digitale drukkers

Digitale drukkers maken gebruik van digitale printers en zijn ontstaan ​​in de jaren '90. Deze drukkers maken gebruik van inkjetprinters en elektrofotografische printers om verschillende prints te creëren op een grote verscheidenheid aan materialen. Kleinere oplages van prints die gepersonaliseerd moeten worden, zijn vaak de kracht van digitale drukkers. Er zijn ook bedrijven die zich richten op print-on-demand, waarbij klanten enkel laten drukken wat ze op dat moment nodig hebben.

Waarin verschillen commerciële en digitale drukkers?

Commerciële en digitale drukkers verschillen op vlakken van elkaar. Zo zijn commerciële drukkers gespecialiseerd in offset- en lithografische printers, wat een hoge kwaliteit printwerk oplevert. Digitale drukkers maken gebruik van digitaal materiaal en zijn gespecialiseerd in het produceren van prints met hoge kleurechtheid. Commerciële drukkers zijn vooral beter in het produceren van grotere volumes prints, terwijl digitale drukkers beter zijn in het produceren van kleinere oplages van gepersonaliseerde prints.

Specialisaties van drukkerijen

Naast het verschil tussen commerciële en digitale drukkers, zijn er ook gespecialiseerde drukkerijen. Zo zijn er:

- Boekdrukkerijen

- Etikettendrukkerijen

- Zeefdrukkerijen

- 3D-printbedrijven

Boekdrukkerijen

Boekdrukkerijen produceren, zoals de naam al bewijs, boeken. Boeken zijn nog steeds enorm populair en dat is te danken aan de productie van hoge kwaliteit van de drukkers. Boekdrukkerijen hebben kennis van alles van de omslag tot het papier en de illustraties. Er wordt omgegaan met de afdrukkwaliteit, kwaliteit van papier, het inbinden en de kwaliteit van de omslag.

Etikettendrukkerijen

Etikettendrukkerijen richten zich op het bedrukken van labelvellen. Dit kan gaan om productetiketten, barcode-etiketten, dubbele etiketten, etc. De kwaliteit van etiketten is essentieel voor de identificatie, traceerbaarheid en authenticiteit van producten. Deze drukke rijen hebben daarom het oog op details, richten zich op de levensduur van het product en het gebruiksgemak.

Zeefdrukkerijen

Een zeefdrukkerij is gericht op het bedrukken van materialen zoals textiel, kunststoffen, hout en metaal. Het proces van zeefdrukken is niet moeilijk: een stencil (de zeef) wordt gespannen over een raamwerk, waar inkt doorheen wordt gedrukt met behulp van een rakel. Het resultaat is een sterkere verflaag dan bijvoorbeeld bij digitaal printen.

3D-printbedrijven

3D-printbedrijven maken gebruik van de nieuwste technologieën in printen om 3D-objecten te produceren. Dit kan gaan om kleine objecten zoals telefoonhoesjes, maar ook om groot meubilair. De kwaliteit van 3D-printen blijft zich steeds verder ontwikkelen en drukkerijen die in deze marktstappen een grote groeimarge hebben.

Sleuf

Terwijl de digitale revolutie er zeker van is dat papier en drukwerk minder populair zijn geworden, zijn drukkerijen nog steeds van enorm belang. Er zijn tal van verschillende soorten drukkerijen met elk hun specialisme, van traditionele commerciële drukkerijen tot 3D-printbedrijven. Elke drukkerij heeft zijn sterke eigen punten, en het is belangrijk om te weten welke drukkerij te kiezen op basis van de opdracht.